neljapäev, 13. august 2009

Magus vahepala

Tulles üldsuse soovile vastu, kirjeldan, kuidas ma siis tegin värskest piparmündist mõnusat jäätist. Ka loomapidajad vajavad vahel värskendavat suutäit - kas pole?
Selles, et ma üldse jäätisevalmistamist proovima hakkasin, on parajalt süüdi Aet. Tema toidublogi annab retsepte, kuidas teha erinevate maitsetega külma maiust. Sealt leiab ka nippe, kuidas on kõige parem teha jäätist masinaga. Mina olen aus käsitööline ja masinat veel soetanud pole. Midagi kontimurdvat jäätisetegemise juures pole, lihtsalt aega peab olema. Maitse on aga seda kõike väärt.
Piparmündijäätist tegi ka Aet, kuid tema valmistas seda munaga. Mina jäin truuks järgiproovitud kondenspiimale.


Liisu Lemmik ehk home-made piparmündijäätis šokolaaditükkidega


1 purk kondenspiima
250ml vahukoort
350-400ml kohvikoort
värsket piparmünti
tumedat šokolaadi
Valasin koored kokku ja kuumutasin, kuid keema ei lasknud. Hakkisin piparmündilehed pisut peenemaks ja panin kooresegu sisse (panin ikka päris palju piparmünti - ütleme, et pihutäie). Tõstsin selle sahvrisse jahtuma ja maitsestuma. Targemad soovitasid hoida 3h. 3h pärast tundus maitset minu jaoks natuke vähe olema, kuid ma ei soovinud kauem hoida ka enam. Kurnasin piparmündilehed koorest välja. Nüüd kuumutasin kondenspiima (keema ei lase) ja lisasin maitsega kooresegu. Kuumutasin veel kergelt ja kuna maitset oli minu jaoks vähevõitu, panin kuumutamise ajaks ühe oksa piparmünti veel sisse. Enne keematõusmist võtsin segu pliidilt ja panin jahtuma. Soovitan kohe leida selline nõu, millega saab ka külmkappi panna. Natukese aja pärast võtsin ka piparmündioksa välja. Nüüd oli maitset küll.
Jahtunud segu läheb külmkappi jäätuma. Selleks, et see lihtsalt külmunud piima moodi poleks, on hea käia iga 30-40min järel segamas. Segu jäätub ebaühtlaselt, kuid segades saab selle ühtlasemaks. Nii on tulemus kreemisem ja mõnusam.
Šokolaadi lõikusin tükkideks (riivides jääb liiga pudi) ja lisasin jäätisele, kui see juba üpris jäine oli, aga segada veel sai - paksem kui õige jäätisekokteil (kus kõrs püsti seisab).
See külmumine ja segamine on kõige aeganõudvam osa. Üldiselt samal päeval maiustada ei saa. Minul läks vedel jäts kappi umbes kell 16. Kuskil kella 20-21 vahel lisasin šokolaadi. Seejärel segasin veel paar korda ja jätsin kappi lõplikult jäätuma.
Hommikul oli jäätis valmis. Kõik paigas - maitset piisavalt, tekstuur mõnusalt kreemine. Kodune jäätis sulab küll kiiremini, kuid see maitseb nii hea, et enne sulamist saab tõenäoliselt otsa.

1 kommentaar:

  1. Tere tulemast isetehtud jäätisekummardajate klubisse :) Jätkuvalt ootan sind külla masinaga tehtud piparmündijäätist maitsma.

    VastaKustuta